7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (2024)

Share

Je bent op zoek naar de beste logo design tips, toch? Zoek niet verder. Hieronder vind je de 7 crème de la crème tips voor een logo design dat niet alleen een oogappeltje is, maar ook echt wat betekent. Vergeet de dikke boeken en eindeloze how-to’s; ik geef je in deze blog 7 concrete tips en die zijn meteen de kern van een goed logo design samenvatten. Je eigen logo is namelijk je echte blikvanger die niet alleen spreekt zonder woorden, maar ook lang relevant blijft, wat er ook gebeurt. Het is je onuitwisbare stempel die jarenlang fris en actueel blijft, zonder ingewikkeld gedoe.

Een logo dat gemaakt is met finesse, dat moeiteloos transformeert van het scherm naar print en terug. Dat is de essentie van een krachtig logo: het is je kameleon die zich aanpast zonder zijn ziel te verliezen. Het is de stille held die jouw merkidentiteit draagt, in alle omstandigheden. Dit is wat een goed logo onderscheidt. Richt je bij het ontwerp van een eigen logo op deze zeven cruciale logo tips die jouw merk naar de top kunnen gaan leiden.

De zeven gouden regels voor het ontwerp van een top logo:

  1. Een goed logo communiceert
  2. Een goed logo is relevant
  3. Een goed logo is gedenkwaardig
  4. Een goed logo is tijdloos
  5. Een goed logo bevat geen overbodige elementen
  6. Een goed logo is technisch goed gemaakt
  7. Een goed logo is veelzijdig inzetbaar

Laat je meenemen in deze reis in 7 stappen.

Tip 1 – Een goed logo communiceert

Zoals in elk ontwerp moet een logo een boodschap overbrengen. En de boodschap kan een idee, een emotie of een stemming zijn. Een logo is eigenlijk een soort geheime handdruk van je merk. Het geeft in een flits weer waar je voor staat. Of je nou dik in de luxe zit, of je bent die techneut met gadgets waar iedereen ‘wow’ tegen zegt, je logo zegt ‘dit zijn wij’ en ‘hier staan we voor’.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (1)
Afbeelding: Een paar voorbeelden van iconische logo’s zoals die van Amazon en Apple.

Soms is het net als een goeie grap, je moet’m even uitleggen, maar als het kwartje valt, dan heb je ook echt iets te pakken. Het logo van Amazon; op het eerste gezicht gewoon een smiley toch? Maar als je beter kijkt, gaat de service van A tot Z. Snap je?

“Ontwerpen is duidelijk communiceren, op welke manier dan ook
– Milton Glaser

Laten we de manieren waarop een logo communiceert eens wat beter bekijken.

Een logo kan je de naam van het merk vertellen

De termLogois een afkorting voorlogotype, ontwerptaal voor een handelsmerk gemaakt van een op maat geschreven woord (Logosis Grieks voorWoord).De termlogois synoniem geworden methandelsmerk, ongeacht of het handelsmerk een logotype, symbool, monogram of ander grafisch element is.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (2)
Afbeelding: de evolutie van het logo van NIKE en Apple in een notendop.

Je logo is je naamkaartje. Het is je voornaam, achternaam en bijnaam in één klap. Denk aan logo’s als aan je eigen ID: Coca-Cola, IBM, Ford, die roepen gewoon hun naam. En sommige, zoals Apple en Nike, zijn zo iconisch dat ze niet eens hun naam hoeven te droppen. Ze begonnen met hun naam erop, maar nu? Nu zijn ze zo bekend dat het woord er niet eens meer bij hoeft.

Een logo geeft je merknaam visueel weer

Dit is een van de meest voorkomende toepassingen van een logo. Het Apple logo betekent niets meer dan ‘Apple’. Het is letterlijk een icoon van een appel. Het Windows logo toont je een venster. Het Rode Kruis heeft, uiteraard, een rood kruis en WWF heeft nog altijd een panda als logo. De panda symboliseert de strijd om bedreigde soorten te beschermen.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (3)
Afbeelding: vier voorbeelden van logo’s met een verhaal.

Een logo vertelt je waar het merk over gaat

Goeie voorbeelden zijn Burger King, NVIDIA en YouTube.Het logo laat telkens iets over het merk zien.Het logo van Burger King is een letterlijke burger. Nvidia toont een oog, dat een directe relatie heeft met grafische kaarten en het logo van YouTube laat een afspeelknop zien.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (4)
Afbeelding: De drie logo’s met elk een eigen verhaal

Hoewel het bovenstaande vrij letterlijke voorbeelden zijn, kan een logo je ook op een iets omslachtigere manier iets over een merk vertellen.

Een logo kan een stemming of gevoel overbrengen

Bepaalde namen hebben weinig te maken met het product zelf en in dit geval geeft de uitvoering van het logo vooral een gevoel van het merk. Het LEGO logo is bijvoorbeeld in een heel speels lettertype geschreven, waarbij gebruik wordt gemaakt van de primaire kleuren rood en geel. Het logo straalt onmiddellijk een gevoel van plezier, jeugd en spel uit, ondanks het feit dat LEGO in het Engels al deze dingen niet betekent.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (5)
Afbeelding: logo’s die een stemming of een gevoel weergeven.

Een logo kan een verhaal vertellen

Je zou denken dat dit het beste soort logo is. Dit zijn de logo’s die een blijvende indruk achterlaten. Het Starbucks logo heeft een achtergrondverhaal met een Noorse houtsnede-sirene (een zeemeermin met grote aantrekkingskracht). Het verhaal van het Bluetooth logo gaat over een Deense koning . Het beroemde logo van Ferrari vindt zijn oorsprong in een beroemde Italiaanse gevechtspiloot uit de Eerste Wereldoorlog.

Zelfs het Domino’s logo heeft enige betekenis voor de drie stippen: dit was het oorspronkelijke aantal franchises op het moment dat het logo werd ontworpen. En wist je dat het Unilever logo 23 verschillende illustraties bevat: één voor elk van de sectoren en vakgebieden waarin haar producten terechtkomen?

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (6)
Afbeelding: Voorbeelden van logo’s met elk een eigen verhaal.

Het mooie van deze logo’s is dat mensen die het verhaal leren kennen en erin geïnteresseerd zijn, dat verhaal waarschijnlijk zullen delen, waardoor er meteen merkambassadeurs ontstaan.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (7)
Afbeelding: Voor het logo van Activio in Zweden gaven we op basis van de nieuwe merkstrategie een sterke betekenis aan het beeldmerk.

Er zijn duizenden blogposts en artikelen over de betekenis van de Sirene in het Starbucks logo. Stuk voor stuk versterken ze het merk en het logo van het bedrijf, iets waar veel kleinere bedrijven goed geld voor zouden betalen.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (8)
Afbeelding: er zijn duizenden blogs geschreven over het verhaal achter het Starbucks logo.

Iedereen en zijn moeder heeft wel iets gezegd over het nieuwe Pepsi logo. Maar eerlijk? De meeste mensen horen nog steeds bij het team ‘Oud logo’. Waarom? Nou, het oude logo had een boodschap. Het blauw was een dikke knipoog naar ‘ik ben niet zoals Cola’. Die golf? Pure ‘ik ben een frisdrankje’ vibes. En die cirkel, die begon z’n leven als een flessendop, waardoor het hele logo een verhaal vertelde.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (9)
Afbeelding: check de ‘e’ in Pepsi en je ziet nog een schim van het oude logo. Beetje nostalgie in een nieuw jasje.

En het nieuwe logo? Tja… wat moeten we ermee? Is het een lach, is het een golf, is het een… bierbuik? Wie zal het zeggen? Het lijkt erop dat Pepsi zelf ook nog zoekende is. Ik gok er maar op dat ze uiteindelijk wel weer teruggaan naar de klassieker.

Tip 2 – Een goed logo is relevant

Dat een goed logo relevant moet zijn is een punt dat vaak over het hoofd wordt gezien door beginnende ontwerpers die het logo ontwerpproces beginnen met “laten we iets maken dat er cool uitziet” in plaats van “laten we iets maken dat de boodschap van het merk overbrengt.”

Hier zijn een paar logo’s vanDesignEvodie dit duidelijk maken:

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (10)

Afbeelding: enkele voorbeelden van de homepage van DesignEvo. Welkom bij de doe het zelf knip en plak websites.

Laten we eens kijken wat deze website mist aan designer spirit

Het logo met de vlam
Het lijkt wel een beetje op een opgepompte Firefox die een marathon heeft gelopen en nu uitgeput is. Het idee van een vlam is vaak kracht en passie, maar deze vlam ziet eruit alsof iemand vergeten is het gas uit te zetten.

Dan het kapperslogo
Twee scharen en een gezicht dat verbaasd lijkt te zijn door zijn eigen snor. Het is alsof het logo zegt: “Knippen we haren of knippen we grappen?” Het probeert zo speels te zijn dat het bijna in zijn eigen grap stikt.

En tenslotte het logo met de berg
Het heeft meer lijnen dan mijn oma’s voorhoofd en lijkt op een testbeeld van een slechte ontvangst op een oude TV. Het is alsof de bergen roepen: “Help, we zijn gevangen in een schild van geometrie!”

Dit is natuurlijk allemaal met een knipoog gezegd. In werkelijkheid is het probleem met deze gratis logo’s vaak dat ze generiek en onpersoonlijk zijn. Ze missen de finesse en het unieke karakter dat een professioneel ontworpen logo kan bieden, iets waar jij met jouw expertise en creativiteit juist wel voor zorgt. Een sterk merk bouwen is een kunst, en deze voorbeelden missen die artistieke touch.

Tip: In dit interview met een van de logo ontwerpers bij Fitbrand legt Jeroen Broersma zelf uit hoe hij het liefste een goed logo design aanvliegt.

“Ik beschouw reclame niet als entertainment of een kunstvorm, maar als informatiemedium.”
—David Ogilvy

Tijd voor een reality check over de logo ontwerpen à la logomaker en DesignEvo stijl

Normaal gesproken is een goed ontwerpproces een mix van 90% research en 10% daadwerkelijk ontwerp. Maar als je de designs van deze websites bekijkt, lijkt de weegschaal nogal uit balans. Het voelt bij deze website alsof er maar 5% onderzoek aan te pas komt. En de overige 95%? Dat is gewoon wat knallen met vormpjes, letters en kleuren.

Veel van deze ontwerpen zijn niet meer dan de naam van het bedrijf met een generiek plaatje ernaast geplakt. Beetje alsof je een kant-en-klaar bouwpakketje hebt, waar je alleen nog je naam op hoeft te schrijven. Zo werkt het dus niet, vrienden. Een sterk merk bouw je niet met copy-paste.

Tip 3 – Een goed logo is gedenkwaardig

Is jouw ontwerp een eenhoorn of er een van de kudde? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen. Alles lijkt al eens gedaan, maar jouw taak is om dat sprankje ‘nog nooit gezien’ in je design te gooien. Een logo dat blijft hangen? Dat is een lot uit de loterij, een flinke dosis déjà vu en een scheutje pure genialiteit. En trap niet in de valkuil van het voor de hand liggende. Je eerste ingeving is vaak zo standaard als een kopje koffie in de ochtend.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (11)
Afbeelding: Ga je voor een koffiemerk? Laat die boon links liggen. Een waterfilter? Skip de druppel. En als je iets voor een eco-merk doet, laat dan die blaadjes en boompjes maar achterwege.

De klapper komt met die kleine twist die een ‘o ja!’ momentje geeft. Niet meteen in your face, maar als het kwartje valt, blijft het plakken. Denk aan het FedEx logo met z’n slinkse pijl – dat is pas een logo met een knipoog.

De verborgen verrassing

De magie van een toplogo? Dat zit ‘m in de ‘Oh, wacht even!’ momenten. Je weet wel, die kleine geheimpjes die je niet direct ziet, maar die je een grijns bezorgen als je ze ontdekt. Zo’n subtiel detail maakt dat een logo plakt in je geheugen. Het FedEx logo is beroemd om zijn ‘verstoppertje spelen’ met een pijl. Die zie je niet meteen, maar als je ‘m ziet, kun je niet meer ongezien maken.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (12)
Afbeelding: Ken je de verstopte tekeningen in deze vier logo’s al?

De ontwerper van het FedEx logo? Die heeft goud in handen door die pijl een beetje verstoppertje te laten spelen. Dat is het geheim: het werkt juist omdat het niet meteen in je gezicht springt. Het is een soort ‘easter egg’ dat wacht om gevonden te worden. Dat is pas echt design met een knipoog.

“Een pijl is op zichzelf een van de meest alledaagse grafische vormen in visuele communicatie.”
— Lindon Leader, ontwerper van het FedEx-logo

Tip 4 – Een goed logo is tijdloos

Laten we wel wezen, een logo moet niet alleen nu cool zijn, maar ook over 10 jaar nog steeds de blits maken. Denk eraan, als je een logo knutselt rond iets wat de tand des tijds waarschijnlijk niet doorstaat, dan zit je gebakken met een ontwerp dat sneller uit de mode raakt dan de Harlem Shake.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (13)
Afbeelding: Het beeldmerk van Sport Natural bestaat voor de goede kijker uit vijf verborgen verhalen.

Kijk, een appeltje voor de dorst is altijd goed, vandaar dat Apple’s logo zo’n klassieker is. Het had net zo goed een flop kunnen worden als ze het design hadden gebaseerd op hun allereerste computer. Zie je het al voor je? Zo’n beige bakbeest als beeldmerk? Nee, dank je. En Starbucks? Die gingen voor een zeenimf, tijdloos. Ferrari koos het paard, niet de auto. Paarden blijven altijd in, net als de old school V12’s, toch?

“Om een ​​gedenkwaardig ontwerp te creëren, moet je beginnen met de gedachte dat het logo het waard is om te onthouden.”
– Thomas Mans

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (14)
Afbeelding: Dit zijn nou niet bepaald voorbeelden van tijdloze logo’s.

Laat die vluchtige trends dus lekker links liggen. Want een logo moet langer meekunnen dan de gemiddelde internet hype. Denk aan dat autosleutel logo – tegenwoordig start je je bolide met een knopje. Of een houthakkermet flanellen shirt en bijl; leuk voor een themafeest, maar als logo? Meh. En een zonnebril als beeldmerk is vragen om problemen, voordat je het weet is ‘ie weer uit. Net als die rolkoffer in het laatste voorbeeld – wie weet reizen we over tien jaar wel met telepods. Kies dus voor het eeuwige, niet voor de eendagsvlieg.

Vermijd ontwerptrends

Een ander voorbeeld van logo’s die niet tijdloos zijn, zijn logo’s die zijn gebaseerd op designtrends. Een goed voorbeeld is de trend uit 2015 : ‘Polygoonkunst’, die oorspronkelijk begon als een fotomanipulatie-effect en al snel zijn weg had gevonden naar veel logo designs. Afgezien van andere problemen die je krijgt met polygoonkunst als ontwerpstijl, was deze trend binnen twee jaar alweer verdwenen en was deze trend alweer gedateerd.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (15)
Afbeelding: De trend van polygoon logo’s is allang weer geweest.

Minimalisme is een blijvende trend

De huidige designtrends bestaan vooral uit minimalisme, felle kleuren, grote typografie, gradients en zelfs animaties. Maar minimalisme staat al jaren nog als een huis. Dus het is goed om niet blind zomaar een trend te volgen in jouw logo ontwerp.

In de wirwar van designs moet je soms tussen de lijnen lezen, net als bij een goed glas wijn. Minimalisme, knallende kleuren, XXL letters – ze zijn net zo ‘in’ als avocado op toast. Maar let op, een trend slaat soms om als het weer in Nederland; wat nu hot is, kan morgen zo passé zijn als een oude krant. Minimalisme nogmaals, doet het al jaren goed, staat stevig in de schoenen en trekt zich nergens wat van aan.

Dus laat je niet meeslepen en kies niet voor de makkelijke weg door blindelings elke trend te knuffelen.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (16)
Afbeelding: De evolutie van het logo van eBay. Sprong voor- of achterwaarts?

Kijk eens mee naar de grote merken die hun logo’s opfrissen zonder de essentie te verliezen. Starbucks hield het simpel, zoals een goede espresso – zonder de poespas. Google ook, die schrapte de frutsels en schaduwen en kwam er strakker uit. En dan eBay – tja, die namen een sprong in het diepe, dumpten hun oude look en kozen voor ‘veilig’ en plat. Jammer de bammer, want nu hangt dit logo ergens tussen de massa.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (17)
Afbeelding: De evolutie van het logo van Microsoft tot vandaag. Hip en modern? Of een grijze mus?

En Microsoft? Die is ook op de minimalisme-trein gesprongen, maar hebben ze daarmee ook hun ziel uit het raam gegooid? Een logo moet je pakken, niet in slaap wiegen. Dus, laten we die overgesimplificeerde designs eens goed onder de loep nemen en zorgen dat jouw merk niet de volgende is die z’n eigen smoelwerk verliest voor een ‘modern’ masker.

Tip 5 – Een goed logo bevat geen overbodige elementen

Oorspronkelijk wilde ik zeggen dat een logo eenvoudig moet zijn. En voor de meeste situaties is dit correct.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (18)
Afbeelding: Beeldmerken die inmiddels zo sterk en herkenbaar zijn dat ze kunnen leven zonder de merknaam.

Hou het dus simpel

Want hoe eenvoudiger een logo is, hoe makkelijker het is om te onthouden en ook hoe makkelijker het uit te leggen is. Als ik wil dat je naar McDonald’s gaat, kan ik je zeggen dat je naar het fastfoodrestaurant met de grote gele M moet gaan. Nike is de swoosh, Apple is de appel met een hap erin en het beeldmerk van Thuisbezorgd valt ook lekker op en zie je overal voorbij fietsen.

“Het lijkt erop dat perfectie niet wordt bereikt als er niets meer aan toe te voegen is, maar als er niets meer te verwijderen valt.’
– Antoine de Saint-Exupery

Maar er zijn logo’s die niet zo eenvoudig zijn en toch werken. Het Coca-Cola logo is een goed voorbeeld. Het logo is vrijwel onveranderd gebleven sinds het voor het eerst werd gecreëerd in 1887. Het is niet eenvoudig in welke zin van het woord dan ook, maar door herhaling en onderscheidend vermogen is het een van de meest erkende logo’s ter wereld.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (19)
Afbeelding: Het logo can Coca-Cola is redelijk gecompliceerd en in de loop der tijd amper aangepast. Toch is het één van de meest herkenbare logo’s in de wereld.

Een herkenbaar logo design

Een ander voorbeeld is het eerder genoemde logo van Ferrari, wat door zijn vele details toch erg herkenbaar is. Een goede vuistregel voor een strak logo design, ongeacht of je een eenvoudig logo of een gedetailleerder logo ontwerpt, is om nooit iets op te nemen dat geen reden heeft om er te zijn.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (20)
Afbeelding: De life cycle van het Uber logo. Een perfect verhaal waarbij er is toegewerkt naar een logo waar niets overbodigs meer inzit.

Nadat je een logo hebt opgezet in concept, vraag je dan eens af of er iets is in het ontwerp dat kan worden verwijderd zonder dat het ontwerp zijn betekenis verliest. Het is zoals je al zag in het voorbeeld van Uber interessant om op te merken dat naarmate een merk steeds bekender wordt, het logo eenvoudiger kan zijn terwijl het toch zijn betekenis behoudt.

Toen Apple zijn logo voor het eerst introduceerde, was de Apple veelkleurig en maakte ‘Apple Computer’ deel uit van het logo. Nu blijft alleen het silhouetsymbool van de appel over. Hetzelfde is gebeurd met Nike en de swoosh. En zelfs Starbucks volgt dezelfde trend.

De grote merken begonnen niet zomaar met een simpel lijntje of een appeltje. Nee, ze hadden eerst ook iets met meer poespas nodig, iets dat toen een verhaal vertelde. Dat hele idee van van dik en kleurig naar dun, van druk naar strak, laat precies zien waarom je niet moet bang zijn om groot te denken. Deze merken schaven en schuren dus door tot ze een look hebben die je in een oogopslag pakt. Dat is pas toveren met design: je pakt de essentie en laat al het overbodige achterwege, zonder dat je merk zijn ziel verliest. Dus, voor alle creatievelingen en merkbouwers daarbuiten: ga niet alleen voor de wow van nu, maar ontwerp met de eeuwigheid in gedachten.

Tip 6 – Een goed logo is technisch goed gemaakt

Een strak logo is een no-brainer, toch? Dat is wat iedereen verwacht. Dit artikel geeft je alle ingrediënten voor zo’n knaller van een logo. Maar laten we even eerlijk zijn: het draait allemaal om twee dingen – het grote idee en hoe je dat in hemelsnaam tot leven wekt.

Een geniaal idee is mooi, maar zonder een topuitvoering is het als een Ferrari zonder wielen: het gaat nergens heen. Mijn gouden regel, die ik ook bij het ontwerpen van posters en covers gebruik: een sterk idee geeft je speelruimte in de uitvoering, maar bij een slap idee moet de uitvoering je reddingsboei zijn. Zoals Charles Eames al zei: “Het zit ‘m in de details. Die maken het design.”

“De details zijn niet de details. Zij maken het ontwerp.”
— Charles Eames

Neem het Google logo. Begon als een simpel ideetje met een wel erg basic uitvoering. Maar het pakte goed uit en werd wereldberoemd. Nu Google zich de crème de la crème onder de designers kan veroorloven, is het logo opgepoetst terwijl het simpele idee nog steeds de show steelt. We hebben al eens uitgrebreid stilgestaan bij de onbalans in beeldmerken. Lees dit artikel eens om erachter te komen dat het beeldmerk van Google ook helemaal niet in balans is.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (21)
Afbeelding: Van feestelijke chaos naar gestroomlijnde eenvoud: de evolutie van het Google-logo laat de overgang zien van speelse, bijna onleesbare letters of een goedkoop 3D-effect en culmineert uiteindelijk in pure typografie.

Dit zie je overal in logoland. Zodra een logo faam vergaart, blijft de basis van de merknaam vaak onaangeroerd, maar de afwerking? Die krijgt meestal een flinke upgrade. Dus, of je nu aan een nieuw logo begint of het oude oppoetst, onthoud: de merknaam trekt de aandacht, maar de uitvoering laat het logo aansluiten bij deze tijd.

Consistentie in schaalbaarheid

Goeie schaalbaarheid is als een DJ die precies weet hoe hij z’n tracks moet mixen en kan laten oplopen in energie – alles in de juiste verhouding. Bij het Starbucks logo matcht elke krul in het haar van de zeemeermin met de finesse van de kroon en de vinnen. Dat is wat we noemen: proportioneel perfect.

Kijk je naar Ralph Lauren, dan zie je dat de kerel op het paard net zoveel aandacht krijgt als het paard zelf. Het is allemaal in balans. Maar kijk je naar de appel van Apple, dan is het eenvoud van de bovenste plank – zo simpel als het maar kan, maar iedereen herkent het meteen.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (22)
Afbeelding: Mijn motto is altijd hou het simpel en hou het clean. Iets wat deze logo’s nou niet bepaald voor ogen hebben.

Waarom is dit belangrijk, vraag je? Nou, als je logo te druk is, dan moet overal evenveel te zien zijn. Is je logo meer een strakke lijnenspel, hou dan de boel lekker clean. Voorbeelden te over van logo’s die hier de plank misslaan, en geloof me, die zien eruit alsof ze een stevige opfrisbeurt kunnen gebruiken.

Wat is er mis met de logo’s hierboven?

Allereerst hebben we ‘clothe the world’, die eruitziet alsof ze dachten dat de ‘the’ in het midden een soort van mode-accessoire was. Het is zo klein dat het lijkt alsof het zich verstopt voor je ogen. Pro-tip: als je mensen wilt kleden, zorg dan dat ze je naam vanaf Mars kunnen lezen.

Dan ‘kabpah’, of hoe je het ook uitspreekt. Die strepen en blokjes lijken op een barcode die een identiteitscrisis doormaakt. Als je inzoomt, heb je misschien een kans om het te ontcijferen, maar wie heeft daar nou tijd voor?

‘Wizcon’, met die wifi-achtige cirkels, zou prima werken als je voor altijd alleen op billboards wil adverteren. Maar verklein dit en het wordt een test voor je ogen – alleen geschikt voor mensen met superzicht.

Nu, ‘In the Midst’, dit lijkt op een krabbel die je maakt tijdens een saaie telefoongesprek. Het heeft meer krullen dan een jaren ’80 kapsel. Verklein dit en het wordt een Rorschachtest.

En dan die tribal-triangel van ‘I-don’t-even-know’, het is zo druk dat het je doet denken aan een doolhof. Waar begin je? Waar eindig je? Niemand weet het.

Last but not least, ‘Mission Malawi’. Die ’20’ met de rode en zwarte contrasten lijkt op een verdwaalde panda in een kunstgalerie. Dit is niet schaalbaar; dit is een visueel raadsel dat niemand gevraagd heeft.

Als er een wedstrijd was voor ‘Hoe proppen we zoveel mogelijk details in een ruimte waar je door een microscoop moet kijken om ze te zien’, dan winnen deze jongens goud.

Kleur harmonie

Kleuren in logo’s? Dat is als de slagroom op de taart – zonder is het maar half werk. En ja, een logo moet ook in grijstinten kunnen schitteren, maar met de juiste kleurcombi kun je een merk bouwen zo stevig als een huis. Sommige merkpaletten zijn zo iconisch dat ze op hun eentje een podium kunnen pakken – denk aan het logo van Tiffany & Co. met de betoverende en juridisch beschermde kleur turquoise.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (23)
Afbeelding: Voor de merkkleur van Tiffany & Co gaat dit bedrijf zo ver dat ze deze kleur turqoise juridisch heeft beschermd.

Maar laten we wel wezen, de echte knallers zijn vaak die met één kleur die je niet meer uit je kop krijgt. Toch zijn er merken die spelen met een duo van kleuren en daarbij is het de kunst om een paar te vinden dat meer chemie heeft dan een datingprogramma op tv. McDonald’s gebruikt met rood en geel en die kleuren matchen beter dan friet met mayo. Of Subway’s frisse groen-geel combo. En FedEx? Het oranje en paars zijn zo op elkaar afgestemd dat het bijna poëzie is.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (24)
Afbeelding: Toen Twitter nog bestond is de vorm van de kletsvogel regelmatig aangepakt om beter leesbaar te worden.

En dan de vorm. Als je logo ronde hoeken heeft, ga dan voor de volle mep – een cirkel moet rollen, geen hoeken snijden. Vierkanten? Rechttoe rechtaan, zonder gedoe. Kijk naar het oude Twitter logo: een kleine tweak in de ronding en het vogeltje zingt opeens een heel ander deuntje. Het zit ‘m in de details, want precisie in vorm kan je logo maken of kraken.

Typografie

Zoals hierboven vermeld, ishet logoafgeleid vanhet logotype:de manier waarop de naam van een product of bedrijf is geschreven.Hoewelhet logo sindsdien de naam of het symbool van een product of bedrijf vertegenwoordigt, verwees het oorspronkelijk volledig naar de tekst zelf. En dit wijst op het belang van goeie typografie (lettertypes) bij het ontwerpen van een logo.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (25)
Afbeelding: Een paar mooie voorbeelden van puur typografische logo’s die alles welbeschouwd een beeldmerk op zichzelf zijn geworden.

Gebruik de kracht van typografie

Spelen met letters, dat is waar het om draait in de wondere wereld van het gebruik van typografie in je logo. Back in the days, was een logo niks anders dan een fancy manier om je naam op de gevel te kwakken. Maar die tijden zijn veranderd, en hoe! Een logo draagt nu je hele merk, maar die goeie ouwe letters? Die zijn nog steeds je voorste linie.

Laten we eens kijken waar het vaak misgaat:

  • Hoofdletters die hopeloos de weg kwijt zijn: Weet wanneer ze te gebruiken, anders schreeuwt je logo op plekken waar het moet fluisteren.
  • Inconsistentie met die kapitalen (alles in hoofdletters): Als je eenmaal een stijl kiest, blijf erbij. Wisselen van hoofdletters naar kleine letters is als je linker- en rechterschoen niet matchen.
  • De Hulk onder de lettertypes: Groter en breder is niet altijd beter. Soms slaan dikke letters door en lijkt je logo meer op een Hulk.
  • Kerning-kermis: De ruimte tussen je letters is als de dansvloer; te krap en het wordt ongemakkelijk, te ruim en het feestje valt dood.
  • Letterafstand leed: Net zoals bij kerning, als je letters elkaar niet goed vasthouden, valt je logo uit elkaar.
  • Kies het juiste lettertype: Kies een lettertype dat je merk schreeuwt, niet eentje die fluistert ‘ik ben een standaard Word-document lettertype’.
  • Te veel lettertypen: meer dan één lettertype in een logo is al snel te veel
  • Misvormde lettertypes: Horizontaal of verticaal geschaald is ook al snel als vloeken in de kerk. Zoek dan liever naar een lettertype wat in de basis al mee geschaald is.

Tip 7 – Een goed logo is veelzijdig inzetbaar

Een goed logo kan in elke omgeving worden gebruikt. Of het nu gaat om een ​​favicon van 16 x 16 px in het tabblad van je web browser, de header van je website, een visitekaartje of een bord op de zijkant van je gebouw.

Denk in zwart en wit

Stefan G. Bucher zei ooit: “Een goed ontwerp is simpel. Het is het polijsten van het halfbakken spul dat tijd vreet.” En dat is precies wat een veelzijdig logo nodig heeft – een stevige fundering die overal staat als een huis.

“Making a good design is easy. It’s polishing the half-assed stuff that takes time.”
– Stefan G. Bucher

Zwart-wit denken is niet altijd slecht, zeker niet in logoland. Zie je een logo dat smokkelt met schaduwen en kleur om zich te onderscheiden? Dan is het tijd voor een redesign. “Oud en achterhaald!” roepen de critici. Maar kijk eens naar wat nog steeds hot is: foliedruk, graveren, insignes, borduurwerk, en pictogrammen. Deze klassiekers hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben een sterk ontwerp nodig dat ook zonder kleur de show steelt.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (26)
Afbeelding: De levenscyclus van het PayPal logo. Hip hoor, maar niet bruikbaar in zwart wit.

Neem PayPal. Hun oude logo had de dubbele P – pats, boem, herkenning! Maar toen kwam de ‘upgrade’ en de karakteristieke P’s versmolten tot een onduidelijke vlek. Mijn tip: begin altijd met zwart op wit. Is dat raak, dan kun je spelen met kleuren en verloopjes – maar houd het onderscheidend vermogen.

Werk op vectorbasis en denk niet in pixels

Logo’s moeten eigenlijk wel worden ontworpen in een vectorgebaseerd programma.Adobe Illustrator, Corel Draw en Affinity Designer zijn goeie voorbeelden van vector based design programma’s. De voor de hand liggende reden hiervoor is dat vectorafbeeldingen resolutie-onafhankelijk zijn, wat betekent dat het logo naar elk formaat kan worden geschaald zonder verlies van definitie en scherpte.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (27)
Afbeelding: Vector afbeeldingen zijn eindeloos schaalbaar zonder verlies van kwaliteit. Pixel afbeeldingen zijn dat dus niet.

En hier komt de kick: sommige toepassingen schreeuwen gewoon om vectoren. Denk aan 3D-prints, foliedruk, winkelruiten en borduursels. Heb je een raster nodig? Met één klik tover je je vector om. Andersom? Dat is een no-go.

Dus, wat is de clou? Bouw je logo in vectoren, dan zit je altijd gebakken.

Schaalbaarheid

Een logo moet zo lenig zijn als een gymnast – groot, klein, breed, smal, het moet allemaal kunnen. Ideaal gezien zou een logo zich thuisvoelen in een vierkant of cirkel, zodat het zich nooit in rare bochten hoeft te wringen, horizontaal of verticaal. Maar de echte wereld is geen wiskundeboek, en soms is dat vierkantje net zo haalbaar als een zonnige dag in de Nederlandse winter.

Bij het ontwerp moet je dus vooruitdenken: hoe buigzaam is je logo? Kan het van liggend naar staand zonder charme te verliezen? En als je het verkleint tot postzegelformaat, springt er dan iets uit dat het nog steeds als jouw merk markeert? Dat ene element, of het nu de ‘f’ van Facebook is of de silhouet van een Colafles, moet het werk doen.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (28)
Afbeelding: Het logo van Fitbody is ontworpen om in alle gevallen schaalbaar te zijn voor elke medium.

Kijk maar naar het logo van Fitbody. Dit logo is met dit idee in het achterhoofd gemaakt. Horizontaal uitgerekt voor de volle breedte, gestapeld voor de compacte momenten, en uiteindelijk gereduceerd tot een iconisch symbool dat zelfs in de meest minimalistische vorm nog steeds schreeuwt: “Hey, dat zijn wij!” En dat alles met de finesse om in zwart-wit net zo krachtig te zijn. Want een goed logo is niet alleen een kameleon, maar ook een tovenaar die in elke maat indruk maakt.

Je kunt hier zien dat het primaire logo in horizontaal formaat is ontworpen. Omdat er gevallen konden zijn waarin een minder brede versie nodig was, kreeg het logo ook een nieuwe bestemming in een gestapelde versie, en uiteindelijk als slechts een pictogram. Alle drie de versies zijn nog steeds onderscheidend in zwart-wit.

Epiloog

In de wereld van de logo’s is het net als bij het koorddansen – ja, er is een lijn, maar de echte show begint pas als je durft te dansen. Regels? Die zijn er zeker, maar laten we wel wezen, ze zijn meer richtlijnen dan keiharde wetten. Ze zijn de steunpilaren die elke ontwerper wel eens een knipoog geeft voordat hij ze in de wind slaat.

“Leer de regels als een professional, zodat je ze kunt overtreden als een artiest.”
– Picasso

En in dat spel van regels en creativiteit is het logo de koning. Het lijkt misschien simpel, een beetje zoals Tetris, maar net als bij dat verslavende spelletje, is de kunst het vinden van de perfecte fit. Het is een delicate dans van vorm, kleur en betekenis, waarbij elk stukje moet passen.

Ik heb logo ontwerpers gezien die meer schetsen verscheuren dan dat er dagen in een jaar zitten, op zoek naar die ene vonk van genialiteit. Soms worden er hele nieuwe lettertypefamilies uit de grond gestampt, alleen maar opdat een logo bestaande uit een handvol letters de wereld kan veroveren.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (29)
Afbeelding: Voor het logo van bierbrouwerij Maallust is door de ontwerpers van Studio De Ronners een eigen lettertype ontworpen wat aansluit bij de oude belettering van gevangenisdorp Veenhuizen waar de brouwerij is gevestigd.

Zorg dus voor een iconisch logo!

De meeste logo designs hebben de houdbaarheid van een verse krant – vandaag heet van de naald, morgen vergeten. Maar een iconisch logo, dat is een ander verhaal. Dat is als een goed biertje; het wordt alleen maar beter met de jaren. Een logo dat decennia overleeft, dat is de heilige graal in ons vak. Het leeft, ademt en groeit met het merk mee. En net als de grote kunstwerken, overleeft het trends, generaties en zelfs de oprichters.

Dus ja, logo’s kunnen op het eerste gezicht eenvoudig lijken, maar de magie zit in de meesterlijke balans tussen wat je ziet en wat je voelt. Het is een symfonie van psychologie, kunst en zakelijk inzicht. En als je die balans vindt, maak je niet zomaar een logo. Nee, je maakt geschiedenis.

Toe aan een legendarisch logo?

Jemig zeg! Je hebt de 29 minuten en 20 A4 velletjes durende reis door de kunst van het logo ontwerpen doorstaan – petje af! Nu weet je dat een goed logo meer is dan een paar lijnen en letters; het is het hart van je merk, jouw stempel op de wereld. Gebruik deze 7 logo design tips in je voordeel.

Wij kunnen je helpen

Bij Fitbrand snappen we de principes van een logo design als geen ander. We zijn niet alleen ontwerpers, we zijn architecten van merkidentiteiten. We ademen vormen, kleuren en typografie, en we dromen in pixels en vectoren. Kortom, wij maken jouw merk niet alleen zichtbaar; we zetten het op de kaart. Dus, als je klaar bent om de identiteit van je merk naar een legendarisch niveau te tillen, laten we dan samenwerken. Met jouw visie en onze magie, creëren we een logo dat meer is dan een symbool; het wordt een vlag waar je klanten zich achter willen scharen.

Bel, of stuur ons een bericht met rooksignalen – we staan klaar om jouw merkidentiteit in topvorm te krijgen.

7 Top Logo Design Tips - Fitbrand (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6087

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.